Witajcie! :)
Oczywiście, idealny jogurt powinien składać się z mleka i kultur bakterii jogurtowych i te właśnie znajdują się w każdym jogurcie. Jednak producenci bardzo często dodają mleko w proszku (najczęściej w celu poprawy konsystencji, ale przy okazji produkt wzbogacany jest w białko). Niestety istnieją doniesienia, że jest ono źródłem utlenionego cholesterolu LDL, często też dodaje się do niego substancje przeciwzbrylające, które nie zawsze są obojętne dla zdrowia.
Dlatego jeśli to tylko możliwe - przygotujcie jogurt w domu - nie zabiera to dużo czasu, a efekty same docenicie. :-)
Na stronie http://sklep.jogurt-domowy.pl/ dostaniecie zakwaski, dzięki którym zrobicie pyszny jogurt. Trochę informacji o fiolkach zakwasków:
Fiolki należy przechowywać w lodówce, w temperaturze +2 do +8 stopni.
Zakwaską można ukwasić jednorazowo od 1 do 3 litrów mleka.
Następnie można 2-3 razy użyć jogurtu do zaszczepienia kolejnej porcji mleka.
Polecane jest użycie około 0,5 szklanki jogurtu jako zaszczepkę.
Jogurt należy rozpuścić w mleku o temperaturze około 44 stopni.
Po 2-3 razach należy użyć kolejnej fiolki.
Jogurt, który chcemy użyć do zaszczepienia należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, a samo zaszczepienie powinno nastąpić nie później niż do 7 dnia (im szybciej tym lepiej).
Jak przygotować jogurt w 10 minut?
1. Przegotuj mleko pasteryzowane ( najlepiej 3,2%). Ostudź do temp. 37-43C
2. Wyjmij z lodówki fiolkę z Zakwaską, wypełnij ją do połowy mlekiem potrząśnij aż do rozpuszczenia się proszku - następnie wlej zawartość do naczynia z mlekiem i wymieszaj całośc.
3. Mleko z kulturami bakterii możesz zostawić w garnku, przelać do słoika . Odstaw na 8-1-godzin w ciepłe miejsce.
4. Ciesz się naturalnym pysznym jogurtem :-)
Uwielbiam jogurt naturalny z kiełkami
Kiełki też są domowej roboty - słyszeliście o metodzie słoikowej ? :)
Jeśli macie ochotę na własny jogurt, zapraszam:
Smacznego! :-)
M.
Nawet nie wiedziałam, że są takie bakterie do kupienia :D ładnie wyglada, na pewno zdrowie ...
OdpowiedzUsuń