poniedziałek, 27 listopada 2017

Yerba mate

Hej, hej! Czy słyszałyście o herbacie yerba mate? Od 2 miesięcy piję tą herbatę i jestem zachwycona :)) 
Od początku:
Yerba mate - wysuszone, zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej. 
Nazwa yerba mate, wymyślona najprawdopodobniej przez jezuitów, pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – ziele i mati co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele. Indiańska nazwa naparu to caá.
Zawartość kofeiny jest inna w różnych gatunkach yerby. Waha się ona od 0,7 do 2 procent.
Wpływ yerba mate na zdrowie:
- obniża poziom cholesterolu
- źródło polifenoli
regularne przyjmowanie yerba mate poprawia odporność DNA na uszkodzenia wywołane nadtlenkiem wodoru oraz naprawę DNA po ekspozycji komórek wątroby na nadtlenek wodoru, niezależnie od dawki yerba mate.
 Otyli mężczyźni i kobiety spożywający yerba mate wykazali obniżony współczynnik oddechowy, wskazując na zwiększenie poziomu utleniania tłuszczów. Ziołowy napar z yerba mate, guarany i damiany wykazał drastyczne spowolnienie opróżniania żołądka, jak i zmniejszenie czasu potrzebnego do osiągnięcia poczucia sytości. Po 45 dniach następowało znaczące obniżenie wagi u pacjentów z nadwagą. Yerba mate wykazała swój potencjał przy odchudzaniu i rozważa się jej użycie jako suplementu diety. Dodawanie składników takich, jak yerba mate, guarana i damiana do suplementów okazało się skuteczne w zmniejszaniu wagi.
Tradycyjne naczynia przeznaczone do spożywania yerba mate należy  odpowiednio przygotować : 
Curado naczynia z tykwy, mające na celu usunięcia resztek miąższu oraz jego zapachu:
  • wykorzystanie fusów po yerba mate,
  • przełożenie fusów do tykwy tak, by zajmowały one 3/4 jej objętości,
  • zalanie naczynia wodą o temperaturze 75 °C,
  • zostawienie na minimum 12 godzin lub na całą noc,
  • wypłukanie fusów zimną wodą,
  • wyskrobanie z wnętrza naczynia fusów oraz rozmiękłych dzięki namaczaniu resztek miąższu owocu tykwy, najlepiej a pomocą łyżeczki do herbaty (pozostawienie w tykwie miąższu wpływa negatywnie na smak naparu),
  • wsypanie yerba mate do tykwy tak, by wypełnić 3/4 jej objętości,
  • zalanie suszu wodą o temperaturze 75 °C i odstawienie na 24 h, dzięki czemu nasiąknie ono esencją Yerba Mate,
  • zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami, nasączanie z użyciem świeżego suszu można powtarzać nawet 3 lub 4 razy – wówczas fusy należy zostawić w naczyniu na noc i opróżniać tykwę dopiero przed jej ponownym wypełnieniem świeżym suszem.


Jeśli zainteresował Was opis na początek polecam Wam jakiś pakiet startowy ze sklepu : https://dobreziele.pl/ gdzie znajdziecie szeroki wybór yerba mate, a także niezbędników, dzięki którym przygotowanie yerby stanie się przyjemnością :) Mój zestaw prezentuje się następująco:



Linki do herbat i naczynia : 

Polecam yerbę wszystkim, którzy chcą spróbować nowych smaków, potrzebują 'kopniaka' w formie kofeiny, a także pracują umysłowo - herbata bardzo fajnie pobudza i 'rozjaśnia' umysł :) Wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga odchudzanie, znosi zmęczenie.

6 komentarzy:

  1. Choć HERBATY uwielbiam,to takiej jeszcze nie piłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako wielka fanka herbat muszę się skusić na kupno takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również całkiem od niedawna piję yerba mate https://big-active.pl/produkty/herbata-energy-guarana-z-yerba-mate-20tb/ i bardzo smakuje mi z dodatkiem guarany. Jestem przekonana, że taka herbata jest o wiele mniej szkodliwa niż kawa i przede wszystkim ma lepsze walory smakowe. Myślę, że całkowicie niedługo przejdę na tego typu napoju gdyż ich smak mnie powala :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oprócz yerby bardzo smakuje mi zielona herbata. W domu przyrządzam ją w tradycyjny, japoński sposób, dzięki czemu ma zawsze wspaniały smak i aromat. Jej odpowiednie przyrządzenie umożliwia mi specjalny zestaw z zaparzaczem, który swego czasu nabyłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Zaparzacz idealnie nadaje się do przygotowania wybornej herbaty bez udziału zbędnych fusów.

      Usuń
  5. Mnie też szybko Yerba kupiła, mimo tego i tak kawa stoi na pierwszym miejscu. Kawa Mokito od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-VARESINA-191.html bije wszystkie na głowę.

    OdpowiedzUsuń